Biologische asbestafbraak – fase 2

Samenvatting project

De Nederlandse overheid heeft hoge ambities gesteld voor het verwijderen van asbest in diverse toepassingen zoals daken. Om deze ambities te halen zijn grote kosten gemoeid en veel van deze kosten gaan zitten in veiligheidsmaatregelen. Methoden om de verwijdering van asbest gemakkelijker en veiliger te laten plaatsvinden zouden tot grote kostenbesparingen kunnen leiden. Afvalverwerkende bedrijven kunnen hier een groot voordeel aan hebben.Uit een verkennend onderzoek door Deltares TNO en het Westerdijk Instituut is gebleken asbestvezels biologisch afgebroken kunnen worden. Dit vormde aanleiding om nader te onderzoeken of en zo ja hoe deze methodiek ingezet kan worden voor afbraak van asbestafval. Dit is in de eerste fase van dit TKI project onderzocht. Meer in detail is daarbij onderzocht hoe asbestcement beschikbaar kon worden gemaakt voor afbraak hoe asbest in bodem afgebroken kon worden en welke opties er zijn voor opschaling.Dit voorstel is een vervolgfase op het boven beschreven onderzoek. Na het proof-of-principle en de verkennning van mogelijke afbraakmethoden van de vorige fase is het doel van de hier voorgestelde vervolgfase om de meest kansrijke varianten te optimaliseren en testen. Hierbij zal specifiek worden onderzocht op welke manier deze asbestafbraak het meest rendabel kan worden uitgevoerd en wat de effectiviteit en de technische en economische haalbaarheid zijn.

Doelen van dit project zijn het optimaliseren van kansrijke biologische afbraakmethoden van asbest en het bepalen van de effectiviteit, technische haalbaarheid en kosten van deze methoden.

Doel van het project

Optimaliseren van kansrijke biologische afbraakmethoden van asbest. Bepalen van de effectiviteit technische haalbaarheid en kosten van deze methoden.

Motivatie

De Nederlandse overheid heeft hoge ambities gesteld voor het verwijderen van asbest in diverse toepassingen zoals daken. Om deze ambities te halen zijn grote kosten gemoeid en veel van deze kosten gaan zitten in veiligheidsmaatregelen. Methoden om de verwijdering van asbest gemakkelijker en veiliger te laten plaatsvinden zouden tot grote kostenbesparingen kunnen leiden. Afvalverwerkende bedrijven kunnen hier een groot voordeel aan hebben. Uit een verkennend onderzoek door Deltares TNO en het Westerdijk Instituut is gebleken asbestvezels biologisch afgebroken kunnen worden. Dit vormde aanleiding om nader te onderzoeken of en zo ja hoe deze methodiek ingezet kan worden voor afbraak van asbestafval. Dit is in de eerste fase van dit TKI project onderzocht. Meer in detail is daarbij onderzocht hoe asbestcement beschikbaar kon worden gemaakt voor afbraak hoe asbest in bodem afgebroken kon worden en welke opties er zijn voor opschaling. Dit voorstel is een vervolgfase op het boven beschreven onderzoek. Na het proof-of-principle en de verkennning van mogelijke afbraakmethoden van de vorige fase is het doel van de hier voorgestelde vervolgfase om de meest kansrijke varianten te optimaliseren en testen. Hierbij zal specifiek worden onderzocht op welke manier deze asbestafbraak het meest rendabel kan worden uitgevoerd en wat de effectiviteit en de technische en economische haalbaarheid zijn.

Locatie

Delft

Uitgevoerde acties

In nauwe samenwerking tussen de projectpartners zullen een aantal eerder geselecteerde kansrijke biologische methoden voor asbestafbraak een proef worden geoptimaliseerd en beoordeeld op effectiviteit haalbaarheid en kosten. Hiervoor zijn de volgende stappen voorzien:
1. Voorbereiding: groeien cultures klaarmaken media en monstermateriaal coördinatie
2. Start testen
3. Ondersteuning en troubleshooting
4. Analyses en interpretatie
5. Rapportage.

Deltares is verantwoordelijk voor de inhoudelijke voorbereiding en ondersteuning en analyse van de proeven en rapportage.Mineralz (voorheen Van Gansewinkel) stelt een proeflocatie beschikbaar inclusief locale hulpmiddelen en begeleiding ter plaatse. Antea stelt begeleiding van de proef door experts op het gebied van asbest- en bodemsanering beschikbaar. Eurofins verricht laboratoriumanalyses aan het asbest om na te gaan in hoeverre het materiaal wordt afgebroken. Westerdijk Instituut draagt aan dit project bij met schimmelculturen uit haar collectie evenals expertise op het gebied van methoden om schimmels te kweken en te identificeren. TNO stelt expertise en faciliteiten beschikbaar t.a.v. analyse van asbest en afbraakproducten.

Verwachtte resultaten

Effectiviteit haalbaarheid en kosten van geoptimaliseerde biologische afbraakmethode van asbest.

Innovativiteit

Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar kosteneffectieve afbraak van asbest maar het blijkt bijzonder lastig om een oplossing te vinden. De meeste oplossingen die worden onderzocht zijn ofwel niet effectief genoeg ofwel ze vereisen veel energie en geld. De hier gepresenteerde oplossing is innovatief omdat deze met eenvoudige middelen op snelle en effectieve wijze asbest zou kunnen afbreken. Dit vereist een unieke combinatie van kennis die bij de beoogde uitvoerders van dit project aanwezig is.

Valorisatie

Niet ingevuld

Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?

Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.

Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?

De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).

Projectvoorwaarden

Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.

Projecteigenaar en projectleider(s)

Projecteigenaar:
Hans Groot
Er is geen projectleider aan dit project toegekend.

Partners

  • Antea Group N.V. (Heereveen)
  • Eurofins Omegam B.V.
  • Stichting Deltares (Delft)
  • TKI Deltatechnologie
  • Van Gansewinkel Minerals

Resultaten

Biologische asbestafbraak – fase 2-2019-3

Resultaat type
Product-/Proces Deliverables
Aantal
1
Omschrijving

Het eindrapport 'Veldpilot Asbestafbraak door schimmels en zuren_v2.pdf' is beschikbaar via: https://publicwiki.deltares.nl/display/TKIP/DEL085+-+Biologische+asbestafbraak+-+fase+2

Wetenschappelijke publicatie?