Community Model XBeach voor Kusttoepassingen

Samenvatting project

Met startfinanciering van een buitenlandse partij (het U.S. Corps of Engineers) is in 2007 door een consortium van Deltares, UNESCO-IHE en TU Delft een open-source numeriek model (XBeach) ontwikkeld. Met dit model kunnen kustprocessen (golven, stroming, sedimenttransport, duinafslag, en duinoverwash) onder stormomstandigheden berekend worden. In eerste instantie bedoeld voor Amerikaanse orkaan-impact, is het model zo universeel geformuleerd dat het nu ook geschikt gemaakt wordt voor toetsen op maat voor de Nederlandse kust (gefinancierd door RWS en Waterschappen). Het model is generiek genoeg om in principe toepasbaar te zijn voor ontwerpstudies voor kustinfrastructuur (havens, uitbreidingen) in het buitenland.
Deze ontwikkeling heeft de interesse gewekt van de de Nederlandse ingenieursbureaus (Witteveen en Bos, Arcadis, HKV lijn in Water
Royal Haskoning/DHV), en de Nederlandse aannemers (Boskalis, Van Oord). Incidenteel wordt de software al ingezet voor binnenlands en buitenlands advies. Uit deze activiteiten komen vragen (over gebruik en toepassing) en wensen (voor verdere ontwikkeling en validatie), met name om de kennis ingebed in en de toepassing van het model te dissemineren, te verbreden en gezamenlijk door te ontwikkelen. Deze voorzien ontwikkeling staat naast en los de ontwikkeling van het model voor de duinwaterkeringtoetsing voor de NL overheid (ihkv WTI).

Doel van het project

Het doel van het project is het oprichten van een Nederlandse XBeach community van private en publieke sector om gezamenlijk 1. ervaringen op het gebied van gebruik en toepassing te delen 2. laatste ontwikkelingen (verkregen in KPP maar ook in EU kader en gefinancieerd door Amerikaanse partijen) te delen met de Nederlandse private sector.3. Ontwikkelingen specifiek nodig voor de toepassing door NL bedrijfsleven te plegen.

Motivatie

Met startfinanciering van een buitenlandse partij (het U.S. Corps of Engineers) is in 2007 door een consortium van Deltares UNESCO-IHE en TU Delft een open-source numeriek model (XBeach) ontwikkeld. Met dit model kunnen kustprocessen (golven stroming sedimenttransport duinafslag en duinoverwash) onder stormomstandigheden berekend worden. In eerste instantie bedoeld voor Amerikaanse orkaan-impact is het model zo universeel geformuleerd dat het nu ook geschikt gemaakt wordt voor toetsen op maat voor de Nederlandse kust (gefinancierd door RWS en Waterschappen). Het model is generiek genoeg om in principe toepasbaar te zijn voor ontwerpstudies voor kustinfrastructuur (havens uitbreidingen) in het buitenland.Deze ontwikkeling heeft de interesse gewekt van de de Nederlandse ingenieursbureaus (Witteveen en Bos Arcadis HKV lijn in WaterRoyal Haskoning/DHV) en de Nederlandse aannemers (Boskalis Van Oord). Incidenteel wordt de software al ingezet voor binnenlands en buitenlands advies. Uit deze activiteiten komen vragen (over gebruik en toepassing) en wensen (voor verdere ontwikkeling en validatie) met name om de kennis ingebed in en de toepassing van het model te dissemineren te verbreden en gezamenlijk door te ontwikkelen. Deze voorzien ontwikkeling staat naast en los de ontwikkeling van het model voor de duinwaterkeringtoetsing voor de NL overheid (ihkv WTI).

Locatie

Delft

Uitgevoerde acties

We voorzien de volgende activiteiten. Deze activiteiten zullen grotendeels in zogenaamde “sprintsessies” (tweedaagse bijeenkomsten op locatie) gevat worden. Het “sprintsessie” concept (in een korte tijd een afgebakend doel bereiken) is hiervoor het meest geëigende concept waarmee al veel ervaring is opgedaan.We voorzien sessie om de twee maanden met een vast team (vijf sessies per jaar) met “huiswerk” tussen de sessies.• Sessie 1: Huidige situatie: inventarisatie van toepassing van het model en gerezen wensen.• Sessie 2: Gewenste situatie: toepasbaarheid van het model over twee jaar. Definitie van ontwikkeldoelen.• Sessies 3-5: Ontwikkelsessies waarin ontwikkeldoelen systematisch worden aangepakt. De ontwikkeldoelen kunnen onderscheiden worden naar de volgende categorieën (nader uit te werken en te prioriteren met de deelnemers:o Fysische processen: golftransmissie door golfbrekers golfoploop- en overslag scheepsgolveno Geomorphologische settings: toepassing op koraal vegetatieve grind en klifkusten.o Rekentechnisch: efficient rekenen (paralllel) koppeling met grootschalige golfmodellen.o Numeriek: toepassing niet-hydrostatisch modelo Validatie: uitbouw van validatie dataset en default model parameters.o Ondersteunend: handleiding en cursusmateriaal• Sessie 6: Reflectiesessie: wat is er bereikt? Moeten doelen worden aangepast/uitgebreid• Sessie 7-9: Ontwikkelsessies• Sessie 10: Afronding en presentatie

Verwachtte resultaten

De concrete tool is een verder ontwikkeld beter gevalideerd en voor de Nederlandse private sector beter toepasbaar kustprocesmodel waarmee met vertrouwen advies kan worden gegeven in binnen- en buitenland. Het product bestaat uit “ingecheckte” openbare broncode (in Open Earth) met bijbehorende documentatie en validatiedocumenten.

Innovativiteit

Geef aan hoe het consortium georiënteerd is op soortgelijke projecten en wat de ‘state of the art’ is met betrekking tot het onderwerp laat duidelijk zien wat het project nieuw uniek en innovatief maakt ten opzichte van bestaande kennis onderzoek en projecten. De innovativiteit is in de toepassing van een bestaand product voor zandige NL toepassingen op een nieuwe markt: buitenlandse kusten met andere kusttypen.

Valorisatie

Niet ingevuld

Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?

Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.

Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?

De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).

Projectvoorwaarden

Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.

Projecteigenaar en projectleider(s)

Projecteigenaar:
Nick Leung
Projectleider(s):
Ap van Dongeren

Partners

  • Arcadis N.V. (International)
  • Baggermaatschappij Boskalis B.V.
  • CDR International B.V.
  • Dredging International NV (DEME-Group)
  • Fides B.V.
  • Fugro GeoServices B.V.
  • HaskoningDHV Nederland B.V.
  • Headland B.V.
  • HKV Lijn in Water B.V.
  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
  • Hoogheemraadschap van Rijnland
  • IHE Delft Institute for Water Education
  • IMDC
  • Ingenieursbureau Svasek B.V.
  • MetOcean Consult
  • Rijkswaterstaat Utrecht
  • Stichting Deltares (Delft)
  • Sweco Nederland B.V.
  • Technische Universiteit Delft
  • TKI Deltatechnologie
  • Van den Herik-Sliedrecht
  • Van Oord
  • Waterschap Scheldestromen
  • Westra Scheepvaart B.V.
  • Witteveen en Bos International B.V.
  • WL Borghout (Waterbouwkundig Laboratorium)

Resultaten

Community Model XBeach voor Kusttoepassingen-2018-4

Resultaat type
Product-/Proces Deliverables
Wetenschappelijke publicatie?