Flutox

Samenvatting project

In een recent gepubliceerde wetenschappelijke opinie van de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) worden voorstellen gedaan voor de evaluatie van de milieurisico's van bestrijdingsmiddelen die zich ophopen in sediment (doel beschermen van benthische organismen in zoetwater ecosystemen). Deze voorstellen zullen in de nabije toekomst hoggstwaarschijnlijk toegepast worden in het kader van het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen. De beslisschema's die EFSA heeft voorgesteld moeten echter nog 'gevalideerd' worden. Hiervoor zijn nieuwe onderzoekdgegevens nodig. Vooral voor fungiciden die zich ophopen in het sediment zijn de beschikbare ecotoxicologische gegevens voor benthische organismen sumier. Het is zowel voor de (Europese en nationale) overheid als voor de chemische industrie van belang om inzicht te krijgen of de voorgestelde beslisschema's voor de beoordeling van effecten op sediment-bewonende organismen oner- dan wel onder-beschermend zijn.

Doel van het project

Het valideren van de voorgestelde beslisschema’s van EFSA door:1) Uitvoer van een semi-veld experiment in zogenaamde microcosms met sediment dat is gespiked met het fungicide fludioxonil (benchmark compound) met als doel het bepalen van een concentratie-response relatie voor benthische organismen (populaties en gemeenschap).2) uitvoer van “sediment-spiked” laboratorium toxiciteittoetsen met standaard en additionele benthische organismen om de eerste trap (het testen van standard soorten) en de tweede trap (Species Senitivity Distribution approach) effectbeoordeling te evalueren door de resultaten te vergelijken met die van het semi-veld experiment.

Motivatie

In een recent gepubliceerde wetenschappelijke opinie van de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) worden voorstellen gedaan voor de evaluatie van de milieurisico’s van bestrijdingsmiddelen die zich ophopen in sediment (doel beschermen van benthische organismen in zoetwater ecosystemen). Deze voorstellen zullen in de nabije toekomst toegepast worden in het kader van het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen. De beslisschema’s die EFSA heeft voorgesteld waren echter nog niet ‘gevalideerd’ met nieuwe onderzoekgegevens. Vooral voor fungiciden die zich ophopen in het sediment zijn de beschikbare ecotoxicologische gegevens voor benthische organismen summier. Voor zowel de (Europese en nationale) overheid als voor de chemische industrie is het van belang om inzicht te krijgen of de voorgestelde beslisschema’s voor de beoordeling van effecten op sediment-bewonende organismen over- dan wel onder-beschermend zijn.

Locatie

Wageningen

Uitgevoerde acties

Zomer 2016: Uitvoer semi-veld experiment op de Sinderhoeve (Renkum) Najaar 2016: Uitvoer sediment toxiciteitstoetsen met standaard toestorganismen die voorgesteld zijn door EFSA (de mug Chironomus riparius de vlokreeft Hylalella azteca de worm Lumbriculus variegatus) Eerste helft 2017: Uitvoer van additionele toxicteittesten met benthische organismen (o.a. benthische nematoden oligochaete wormen slakken en arthropoden) en uitwerken resultaten semi-veld experiment Tweede helft 2017: Schrijven van wetenschappelijke publicaties.

Verwachtte resultaten

Deze studies hebben gegevens opgeleverd waarmee voor de stof fludioxonil de EFSA methodiek voor de effectbeoordeling van bestrijdingsmiddelen op sediment-bewonende aquatische organismen gekalibreerd/gevalideerd kon worden. Dit maakte een kritisch evaluatie van de voorspellende waarde van de voorgestelde EFSA methodiek voor effectbeoordeling bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk. Gegevens zijn verwerkt tot wetenschappelijk publicaties (Yin et al. 2018 Brock et al. 2020 Höss et al. 2020) welke publiek beschikbaar zijn gemaakt. Hierin worden o.a. suggesties gedaan voor een adequate en kosten-effectieve effectbeoordeling van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen voor sediment-bewonende organismen uitgaande van de voorstellen van EFSA.

Innovativiteit

Bij de start van dit project was de ‘state-of-the-art’ kennis m.b.t. de ecotoxicologische risicobeoordeling van sediment gebonden gewasbeschermingsmiddelen summier te noemen (Deneer et al. 2013 EFSA 2015 Diepens et al. 2017). En kon de wens van de overheid voor een adequate risicobeoordeling voor sediment-bewonende organismen niet worden waargemaakt omdat een validatie van het voorgestelde beoordelingsschema niet beschikbaar was. Met dit project is voor tenminste één stof deze validatie beschikbaar gekomen.

Valorisatie

Niet ingevuld

Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?

De binnen dit project behaalde resultaten zullen gedeeld worden met alle projectpartners. De partners wensen dat de binnen dit project verkregen gegevens gebruikt zullen worden voor open domain wetenschappelijke publikaties om alle stakeholders betrokken bij het beoordelen van milieurisico's van gewasbeschermingsmiddelen te informeren. De vooraf voor dit project beschikbaar gestelde vertrouwelijke informatie van Syngenta zal in principe vertrouwelijk blijven. Alterra neemt de lead bij het schrijven van de wetenschappelijke publikaties.

Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?

Op de website van het ERA team van Alterra zal een projectbeschrijving en de voortgang van het project beschreven worden. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in wetenschappelijk tijdschriften (opn domain).

Projectvoorwaarden

Op de website van het ERA team van Alterra zal een projectbeschrijving en de voortgang van het project beschreven worden. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in wetenschappelijk tijdschriften (opn domain).

Projecteigenaar en projectleider(s)

Projecteigenaar:
Ir. J.A. (Arjan) Budding
Projectleider(s):
Dr. Ir. I. (Ivo) Roessink

Partners

  • ECPA – The European Crop Protection Association
  • Stichting Wageningen Research
  • Syngenta
  • TKI Deltatechnologie

Resultaten

Flutox-2017-4

Resultaat type
Product-/Proces Deliverables
Wetenschappelijke publicatie?