
Mors bij Cutters
Samenvatting project
Het baggeren van gesteente met een cutterzuiger gaat gepaard met relatief veel mors. Deze inefficiency leidt tot produktieverlaging en extra energieverbruik, resulterend in hogere kosten per gebaggerde m3. Het is onduidelijk hoe het ontwerp en operationele methoden van invloed zijn op de hoeveelheid mors.
Doel van het project
Doel van het project is het inzichtelijk maken van de deelprocessen door modellering en simuleren van het proces middels numerieke methoden aangevuld met experimentele proeven. Het uiteindelijk opgeleverde model zal in staat zijn om het ontwerp van een snijkop en de werkmethode te optimaliseren.
Motivatie
Het baggeren van gesteente met een cutterzuiger gaat gepaard met relatief veel mors. Deze inefficiency leidt tot produktie verlaging en extra energieverbruik resulterend in hogere kosten per gebaggerde m3. Het is onduidelijk hoe het ontwerp en operationele methoden van invloed zijn op de hoeveelheid mors.
Locatie
Uitgevoerde acties
2012: Inventarisatie2013: Analyse uitgevoerde proeven2014: Modellering / simulaties2015: Uitvoeren van proeven2016: Toetsen van de modellering2017: Rapportage2018: Eindrapportage proefschrift moet nog worden afgerond
Verwachtte resultaten
Inzicht in de verschillende deelprocessenDe deelprocessen in een cutter zijn onder te verdelen in:1. de stroming van water door de draaiende snijkop en de afzuiging2. de beweging van stenen ten gevolge van de stroming3. de beweging van de deeltjes door de bewegende snijkop4. de stroming van het water door de aanwezigheid van de stenenSimulaties van het baggerproces rond een snijkopDe 4 punten bij het bovenstaande kopje zijn gesimuleerd en gevalideerd of geverifieerd.ExperimentenEr zijn snelheidsmetingen uitgevoerd in een versimpelde snijkop. Deze snijkop is versimpeld zodat er vanaf 1 kant ingekeken kan worden en vanaf die zijde gemeten kan worden. Er kunnen ook steentjes of knikkers toegevoerd worden. De posities en banen van de steentjes is vastgelegd met een highspeed camera.Modellering van het mengselvormingsprocesHet mengsel wordt als losse deeltjes gemodelleerd omdat de botsingen met de deeltjes onderling en de deeltjes met de bladen van de snijkop belangrijk zijn.ProefschriftIn het proefschrift staat een literatuurstudie over eerdere uitgevoerd (bagger)onderzoek. De methodiek voor het modelleren van de stenen in de snijkop wordt beschreven. Verder worden een aantal validatiecasussen behandeld. Als laatste wordt de stroming in het numerieke model vergeleken met de experimenten.Model voor berekenen van de hoeveelheid morsMet de bovenstaande validatie van de deelprocessen is het mogelijk om het gedrag van gesneden steen in een snijkop te beschrijven. De promovendus heeft een model draaien die de stenen in een een gesimplificeerde snijkop beschrijft.
Innovativiteit
Het consortium richt zich op uitvoering van het onderzoek door middel van numerieke methoden en experimentele proeven. Met de meest recente technieken op het gebied van numeriek modelleren is dit nog niet eerder gerealiseerd. De proeven zullen worden bemeten met apparatuur volgens de laatste stand der techniek. Ook dit is niet eerder uitgevoerd.
Valorisatie
Resultaten van het onderzoek zullen periodiek worden gedemonstreerd op seminars. Wetenschappelijke artikelen zullen worden geschreven, evenals een proefschrift aan het eind van het onderzoek. Deze activiteiten zullen worden geïnitieerd door de TU Delft en de promovendus. Resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om produktie voorspellingen te verbeteren en om het ontwerp van snijkoppen te optimaliseren.
Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?
Afhankelijk van de aard van het intellectueel eigendom zullen de participanten onderling overleggen wie eigenaar van eventueel IE wordt.
Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?
http://www.3me.tudelft.nl/en/about-the-faculty/departments/maritime-and-transport-technology/research/offshore-and-dredging-engineering/dredging-engineering/phd-research/bas-nieuwboer/
Projectvoorwaarden
http://www.3me.tudelft.nl/en/about-the-faculty/departments/maritime-and-transport-technology/research/offshore-and-dredging-engineering/dredging-engineering/phd-research/bas-nieuwboer/
Projecteigenaar en projectleider(s)
Partners
- Baggermaatschappij Boskalis B.V.
- SSB – Stichting Speurwerk Baggertechniek
- Technische Universiteit Delft
- TKI Deltatechnologie
- Van Oord