Recirculatie van onderhoudsbaggerspecie

Samenvatting project

In een eerder project met het Havenbedrijf is bemerkt dat het langetermijnsbaggeronderhoud waarschijnlijk sterker wordt beinvloed door recirculatie van slib vanuit de verspredingslokaties dan eerder uit diverse kortetermijnanalyses is afgeleid. Bovendien lijkt de recirculatie na de aanleg van Maasvlakte-2 te zijn toegenomen. Het berekenen van deze lange-termijn recirculatie als functie van de locatie van de loswal, de geometrie van het mondingsgebied en de hydrodynamische condities is een innovatief onderwerp waarover nog diverse onzekerheden bestaan. De potentie voor kostenbesparing enerzijds en natuurwinsten anderzijds is echter hoog. Daarom is hier een TKI project voor opgestart.

Doel van het project

Het doel van het project is om methodieken te testen om de recirculatie van slib van verspreidingslokaties naar de haven van Rotterdam te kwantificeren en zoekgebieden voor toekomstige verspreiding te definiƫren. Dit doel sluit nauw aan bij onderdeel 3.10 van de kennis- en innovatie-agenda Topsector Water namelijk het duurzaam functioneren van watersystemen. Baggeronderhoud en specieverspreiding heeft een belangrijke invloed op de slibhuishouding van de Rijn-Maasmonding en kustzone waardoor de ecologie in dit gebied wordt beinvloed.

Motivatie

In een eerder project met het Havenbedrijf is bemerkt dat het langetermijnsbaggeronderhoud waarschijnlijk sterker wordt beinvloed door recirculatie van slib vanuit de verspredingslokaties dan eerder uit diverse kortetermijnanalyses is afgeleid. Bovendien lijkt de recirculatie na de aanleg van Maasvlakte-2 te zijn toegenomen. Het berekenen van deze lange-termijn recirculatie als functie van de locatie van de loswal de geometrie van het mondingsgebied en de hydrodynamische condities is een innovatief onderwerp waarover nog diverse onzekerheden bestaan. De potentie voor kostenbesparing enerzijds en natuurwinsten anderzijds is echter hoog. Daarom is hier een TKI project voor opgestart.

Locatie

Delft

Uitgevoerde acties

Het project omvat de volgende stappen: 1) inceptiefase met gegevensverzameling definitie van scenario's en een beknopte literatuurstudie 2) berekenin van hydrodynamische condities met numeriek model 3) berekening baggerspecieverspreiding voor diverse condities geometrieƫn en verspreidingslocaties 4) analyse van resuspensie vanaf loswal 5) analyse van recirculatie 6) analyse van havenaanslibbing 7) projectmanagement en overleg. Zie voor verdere details het bijgaande werkplan dat is opgesteld door de projectpartners

Verwachtte resultaten

1) een gevalideerd getest en door ontwikkelaars en gebruikers gedragen instrument (beschikbaar via open-source) om de recirculatie van slib van stortlokatie naar have te kunnen kwantificeren 2) een optimale lokatie om baggerspecieuit de haven van Rotterdam te storten en 3) een eerste inzicht in effect van hydrodynamische en geometrische invloeden op aanslibbing. De resultaten zijn exporteerbaar naar andere havens in binnen- en buitenland en kunnen tot een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. De verkenning naar effecten afvoer en geometrie kan mogelijk in een vervolgstadium worden voortgezet.

Innovativiteit

Deltares is vooraanstaand op het gebied van lange termijn effecten van baggeren op vertroebeling en aanslibbing. Hiervoor is een instrument ontwikkeld wat in diverse wetenschappelijke tijdschriften is verschenen en een best paper award heeft gekregen. Uitgevoerde studies zijn sterk gestuurd door beleidsmakers en hebben een verkennend karakter gehad. De huidige stap is om gebruikers (zoals havenbedrijven adviesbureaus) sterker te betrekken bij de toepassing.

Valorisatie

De gebruikte modeltoepassing is onderdeel van Deltares open source software en daarom voor iedereen beschikbaar. Het doel is om de huidige resultaten op te schalen naar havenbedrijven in het buitenland, bij voorkeur in samenwerking met de huidige projectpartners.

Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?

Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.

Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?

De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).

Projectvoorwaarden

Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.

Projecteigenaar en projectleider(s)

Projecteigenaar:
Hans Groot
Projectleider(s):
Thijs van Kessel

Partners

  • Havenbedrijf Rotterdam
  • TKI Deltatechnologie

Resultaten

Recirculatie van onderhoudsbaggerspecie-2017-3

Resultaat type
Product-/Proces Deliverables
Wetenschappelijke publicatie?