Rekenen aan Slim Watermanagement in de praktijk
Samenvatting project
Vanuit de verschillende richtingen is Deltares de laatste tijd gevraagd om in technische zin invulling te kunnen geven aan Slim WaterManagement (SWM). Uiteraard heeft SWM ook heel veel governance aspecten, maar daar gaat het hier niet om.
Zowel waterbeheerders zelf als hun adviesbureaus zien in het kader van SWM diverse kansen en willen dat graag concreet kunnen maken, zoals:
- Beter onderling samenwerken (tussen afzonderlijke waterbeheerders), concreet door bijvoorbeeld wateroverlast (of juist droogte-problematiek) in het ene gebied deels af te wentelen naar het andere gebied
- Betere afstemming tussen verschillende deelsystemen van een waterbeheerder (met name polders versus boezemsystemen), waardoor ten tijde van eventuele wateroverlast de beschikbare berging in alle deelsystemen optimaal wordt benut en wateroverlast wordt gereduceerd
- Beter omgaan met onzekerheid in weersverwachtingen
- Het minimaliseren van energie- en CO2 gebruik tijdens normale omstandigheden door het totale watersysteem te optimaliseren in plaats van deelcomponenten.
Het praktisch uitvoeren van SWM met dergelijke optimalisaties is op dit moment nog niet goed mogelijk, ook niet met het huidige instrumentarium bij Deltares (RTC-Tools).
Doel van het project
Doel is het opdoen van ervaring best practises ten aanzien van Slim Water Management die via de portal van RTC-Tools worden gedeeld met de community.
Motivatie
Vanuit de verschillende richtingen is Deltares de laatste tijd gevraagd om in technische zin invulling te kunnen geven aan Slim WaterManagement (SWM). Uiteraard heeft SWM ook heel veel governance aspecten maar daar gaat het hier niet om.Zowel waterbeheerders zelf als hun adviesbureaus zien in het kader van SWM diverse kansen en willen dat graag concreet kunnen maken zoals:- Beter onderling samenwerken (tussen afzonderlijke waterbeheerders) concreet door bijvoorbeeld wateroverlast (of juist droogte-problematiek) in het ene gebied deels af te wentelen naar het andere gebied- Betere afstemming tussen verschillende deelsystemen van een waterbeheerder (met name polders versus boezemsystemen) waardoor ten tijde van eventuele wateroverlast de beschikbare berging in alle deelsystemen optimaal wordt benut en wateroverlast wordt gereduceerd- Beter omgaan met onzekerheid in weersverwachtingen- Het minimaliseren van energie- en CO2 gebruik tijdens normale omstandigheden door het totale watersysteem te optimaliseren in plaats van deelcomponenten.Het praktisch uitvoeren van SWM met dergelijke optimalisaties is op dit moment nog niet goed mogelijk ook niet met het huidige instrumentarium bij Deltares (RTC-Tools).
Locatie
Uitgevoerde acties
Het toepassen van nieuwe optimalisatietechnieken zoals die nu ontwikkeld worden in RTC-Tools in de dagelijkse praktijk van de waterbeheerders. We doen 4 pilots (voor elke partner een) met elk hun eigen focus. Resultaat is het opdoen van ervaring best practises die via de portal van RTC-Tools worden gedeeld met de community.
Verwachtte resultaten
beschrijf de gestelde eindresultaten die verwacht worden uit het project zowel resultaten voor de project partners alsook de resultaten en economische doelstellingen voor de sector Deltatechnologie en voor de Topsector Water.Welke concrete tools (apps?) en instrumenten kunnen verwacht worden van het project?Bij een positief resultaat van het project is er uitzicht op voortzetting van de PPS?
Innovativiteit
In RTC-Tools worden nu allerlei nieuwe technieken ontwikkeld waaraan grote behoefte is in het waterbeheer. He topdoen van best-practises en delen daarvan zal een boost geven aan de toepassingen van deze technieken waarmee het Slim Water Management (in ieder geval wat betreft de technische implementatie) een stuk dichterbij komt.
Valorisatie
Veel waterschappen en waterbeheerders willen graag handen en voeten geven aan SWM
Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?
Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.
Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?
De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).
Projectvoorwaarden
Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.
Projecteigenaar en projectleider(s)
Partners
- Hoogheemraadschap van Rijnland
- Nelen & Schuurmans B.V.
- Stichting Deltares (Delft)
- TKI Deltatechnologie
- Waterschap Noorderzijlvest
- Witteveen en Bos International B.V.