The use of Mysid shrimps in the Environmental Risk Assessment of Plant Protection Products

Samenvatting project

het project heeft methoden onderzocht om een laboratorium test voor Mysis aasgarnaaltjes als standaard test organisme te gebruiken. Door het verzamelen van gegevens uit de openbare literatuur is een aantal veelbelovende methodieken geselecteerd en zijn deze verdre uitgewerkt tot een concepttest richtlijn. Deze richtlijn is middels enkele daadwerkelijke laboratoriumproeven gevalideerd. Op dit moment ligt er een werkbaar protocol en test opzet voor een laatste validatie slag.

Doel van het project

Het verkrijgen van een beter begrip van de problemen en uitdagingen omtrent het gebruik van Mysis als model organismen in ecotoxicologie en risicobeoordeling. Een onderbouwd inzicht hierin maakt de voorspelling van de daadwerkelijke gevolgen nauwkeuriger. Een nauwkeuriger inzicht in de gevolgen leidt tot betere voorspelling beheersing en kwaliteit van watersystemen op de lange termijn. Dit inzicht op haar beurt geeft realistischere inschatting bij het beoordelen van risico stoffen. Hierdoor wordt een duurzaam functioneren van watersystemen haalbaarder. Bovendien heeft een beter inzicht invloed op het gebruik van water en bodem door bijvoorbeeld de agrifood en tuinbouwsectoren.

Motivatie

De mysis garnaal A. bahia is vaak het meest gevoellige test organisme wat de gehele eerste trap van de risicobeoordeling bepaalt. Vreemd genoeg is de response van dit organisme heel onvoorspelbaar en zijn er voorbeelden waarbij het diertje als meest gevoellige soort uit herbicide testen komt terwijl het voor sommige insecticiden nu juist weer niet het meest gevoellig is. Gezien de huidige kennis van zaken over de werkingsmechanismen van gewasbeschermingsmiddelen is dit erg onverwacht. Dit is zorgwekkend omdat een risicobeoordeling met A. bahia mogelijk tot onrealistische en onnodige strenge risicobeoordeling leidt wat mogelijk het over jaren zorgvuldig opgebouwde raamwerk voor de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen gaat frustreren.

Locatie

Wageningen

Uitgevoerde acties

1. literatuur studie naar de beschikbare informatie over A. bahia2. opstart van een labcultuur met de zoetwater mysis N. integer3. Ecotox testen met de zoetwater mysis N. integer 4. presentatie van de kweekmethode op een internationaal congres 5. een wetenschappelijke publicatie over de vergelijking van A. bahia met andere zoetwater kreeftachtigen

Verwachtte resultaten

1. Een methode om de zoetwater mysisgarnaal N. integer te kweken in the laboratorium2. Een presentatie op een internationaal congres3. een wetenschappelijke publicatie over de vergelijking van A. bahia met andere zoetwater kreeftachtigen5. Wat in zijn algemeenheid moet resulteren in een meer robuuste en beschermende risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen

Innovativiteit

Zeer hoog. Op dit moment is alleen duidelijk dat het gebruik van A. bahia in de risicobeoordeling een probleem met zich mee brengt omdat de resultaten niet in de bestaande patronen passen. Het uitzoeken van het feit of dit wellicht een rare uitzondering betreft die niet thuishoort in de aquatische risicobeoordeling of dat dit een teken is van het feit dat de huidige werking van de risicobeoordeling niet afdoende is is van groot belang. In de US zijn er maar een handvol laboratoria die dergelijke testen kunnen uitvoeren en in Europa gebeurd dit nog helemaal niet. Indien het ERA team een dergelijke test met een voor Europa relevant model organisme kan opzetten zal dit niet alleen een grote wetenschappelijke innovatie zijn maar tevens een grote aanwinst betekenen voor het business model van Wageningen Ennvironmental Research.

Valorisatie

Betrokken industriepartner heeft een vervolgproject van 30kE gefinancierd om de laatste ontwikkelingstappen te zetten en tot een volledig afgeronde test te komen.

Hoe gaan de participanten van het project om met intellectueel eigendom dat voorkomt uit deze projecten?

De binnen dit project behaalde resultaten zullen gedeeld worden met alle projectpartners. De partners wensen dat de binnen dit project verkregen gegevens gebruikt zullen worden voor open domain wetenschappelijke publikaties om alle stakeholders betrokken bij het beoordelen van milieurisico's van gewasbeschermingsmiddelen te informeren. De vooraf voor dit project beschikbaar gestelde vertrouwelijke informatie van Bayer CropScience zal in principe vertrouwelijk blijven. Wageningen Environmental Research neemt de lead bij het schrijven van de wetenschappelijke publikaties.

Op welke wijze wordt de informatie over dit project op eenvoudige wijze voor het algemene publiek kenbaar gemaakt (beschrijving van het onderzoek, deelnemers en de planning en voortgang)?

Op de website van het ERA team van WENR zal een projectbeschrijving en de voortgang van het project beschreven worden. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in wetenschappelijk tijdschriften (opn domain).

Projectvoorwaarden

Op de website van het ERA team van WENR zal een projectbeschrijving en de voortgang van het project beschreven worden. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in wetenschappelijk tijdschriften (opn domain).

Projecteigenaar en projectleider(s)

Projecteigenaar:
Arjan Budding
Projectleider(s):
Dr. Ir. I. (Ivo) Roessink

Partners

  • Bayer CropScience
  • Stichting Wageningen Research
  • TKI Deltatechnologie

Resultaten

The use of Mysid shrimps in the Environmental Risk Assessment of Plant Protection Products-2020-4

Resultaat type
Product-/Proces Deliverables
Wetenschappelijke publicatie?